Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. csütörtök, Zita

Előremutató nemzetközi minták Újbudán

Az újbudai Spin Off- és Karrier Klubhoz hasonló innovatív, a kulturális és a kreatív ipar fejlődését szolgáló ötleteket ismertettek lapunkkal a NewGenerationSkills (NGS) nemzetközi nyitó konferenciáját megelőző megbeszélés szünetében a projektmenedzserek. Az NGS-projektben Újbuda látja el a vezetőkoordinátor szerepét.

Grazban az óvodás kislányokat olyan készségek fejlesztésére nevelik, amelyek segítségével felnőttként sem esnek majd kétségbe, ha például izzót kell kicserélniük, vagy úgynevezett „kék halál” éri a számítógépüket. Eva Janusch projektmenedzser, az osztrák csapat vezetője a rendezvény szünetében elmondta: az innovációról általában a technikára, mechanikára, informatikára asszociálunk, ezen fogalmakat pedig többnyire – sajnálatos módon – a férfiakkal párosítjuk. Ez hiba. Fontos, hogy a gyakorlatban a nők is tudjanak boldogulni, ha ilyen problémákkal találkoznak.

Újbudával szintén szorosan együttműködő partnertelepülés a szlovén Maribor. A déli szomszédország második legnagyobb városában az Újbuda Prizma Nonprofit Közhasznú Kft. egyik 50+-os projektjéhez rendkívül hasonló elképzelést igyekeznek megvalósítani; a program jelenleg pilotfázisban működik. Dusanka Luzar Sajt, a szintén Prizma névre hallgató szlovén alapítvány vezetője kérdésünkre kifejtette, átfogó terveikben civilek bevonásával hoztak létre egy olyan inkubátorházat, amelyben a vállalkozói szellem és az innováció jegyében segítenek egymásnak az inkubátorház közösségének tagjai. Dusanka Luzar Sajt egy konkrét projektet is bemutatott, amelyben 50 éven felüli munkanélküli hölgyek vehetnek részt: olyan vendéglátói szolgáltatást biztosítanak, amelyhez a szükséges termékeket és eszközöket civilek, magánvállalkozások, például a helyi termelők adják.

Így alakul ki egy úgynevezett „social enterpreneurship”, azaz egy szoros együttműködésen alapuló közösségi, vállalkozói szféra, amelyben a résztvevők mindegyike a munkaerőpiac aktív, illetve a társadalom hasznos résztvevőjévé válik. Szolgáltatásuk eddig elsősorban catering formában működött, de reményeik szerint hamarosan egy éttermet is létrehoznak.

A NewGenerationSkills konferenciára Ausztrián és Szlovénián kívül Szerbiából, Csehországból, Romániából és Bulgáriából is érkeztek vendégek.

Elképzeléseik zömében a fiatalabb generáció üzleti és szociális innovációs potenciálját támogatják a Duna régióban, az újgenerációs képességek fejlesztése által. A NewGenerationSkills projekt célja ugyanis a fiatalokban rejlő innovációs potenciál jobb kihasználása a városok fejlesztési terveinek megfelelően (különös tekintettel a szociális szükségletek jobb kielégítésére), vállalkozói és innovációs képességeik és készségeik fejlesztésével.

T. K.

LEGFRISSEBB
×

Mindent a közösségi finanszírozásról a Spin-Off Klubban  

A közösségi finanszírozás, a crowdfounding viszonylag új, de egyre népszerűbb téma a startupok körében. Ennek témáját járta körbe a legutóbbi Spin-Off Klub is, amelyen sikerekről és kudarcokról egyaránt szólt az OXO Labs kommunikációs és marketing igazgatója Boros Regina.