Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 4. szerda, Ferenc

Hatékonyabban és olcsóbban termel az Erőmű

A tizenöt éve zajló rekonstrukciós programot a '90-es években kezdték meg, így mára a kispesti, az újpesti és végül a kelenföldi erőmű is modern, gázturbinás rendszerré avanzsált. Az új technológia környezetbarát voltával és költséghatékonyságával messze túlmutat elődje képességein.

Az átadáson az orosz származású francia Nicolas Katcharov elnök-vezérigazgató mondott beszédet. Az Erőmű vezetője elmondta, a beruházás 17 milliárd forintba került, melynek eredményeként csökkent a gázfelhasználás, egy vadonatúj vízüzem építésének köszönhetően pedig egy biztonságosabb, vízkeringetésen alapuló rendszert állítottak csatasorba. Ennek köszönhetően 10%-kal hatékonyabbá vált a termelés, kevesebb vegyszert használnak, a szén-dioxid kibocsátást pedig folyamatosan csökkentik, most újabb 10%-kal. A károsanyagok légtérbe jutását egyébként a korszerűsítések kezdete óta egyötödére csökkentették.

A Kelenföldi Erőmű a rekonstrukciónak is köszönhetően a budapesti távfűtött lakások 65%-át látja el távhővel, a főváros villamosenergia-szükségletének pedig 10%-át állítja elő. Ez pedig az új kapcsolt energiatermeléssel válik lehetővé. Ennek lényege, hogy az erőműi villamosenergia termelés közben felszabaduló felesleges hőenergiát távfűtésre fordítja.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, a termelői árak mérséklésével szeretnének hozzájárulni az alacsonyabb távfűtési díjakhoz. Arra a kérdésünkre azonban - hogy az olcsóbb termeléssel valóban csökkenhetnek-e a fűtés árak - a cég vezetésétől azt a választ kaptuk, hogy a fogyasztói árakat nem tudják befolyásolni, az a Főtáv hatásköre.

Molnár Gyula polgármester beszédében kiemelte, az új rendszer egyik legdicséretesebb pontja, hogy környezetbarát. "Az emberek mindennapi életében manapság a rezsi költségek kifizetése jelenti a legnagyobb problémát, így fontos, hogy a hatékonságnövelés mellett a lakók előbb-utóbb pénztárcájuk súlyán is megérezzék a pozitív változást" - jegyezte meg a kerület vezetője.

Török Dániel

Újbuda Újság (2008. 10. 12.)