Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Miért jó vállalkozni Újbudán?

Újbuda Budapest legnagyobb lélekszámú, és egyik leggyorsabban fejlődő kerülete. Kiváló földrajzi, közlekedési és infrastrukturális adottságok, az országos átlag alatti munkanélküliség, számos, a kerületben megtelepedett nemzetközi hírű cég jelentik Újbuda fő vonzerejét új vállalkozások számára.

Újbuda – város a városban

Újbuda lakóinak száma több mint 140 ezer – ezzel Budapestet nem számolva – az ötödik legnagyobb város lenne Magyarországon.

A budapesti kerületek viszonylatában Újbudán alacsony – 5 százalék alatti - a munkanélküliségi ráta, ezzel Magyarország tekintetében is előkelő helyen áll kerületünk.

A lakosság arányában, mind a középfokú, mind a felsőfokú képzettséget tekintve Újbuda messze meghaladja az országos, és a budapesti átlagot is, az Újbudaiak közel háromnegyede rendelkezik középfokú-, csaknem 40 százaléka felsőfokú végzettséggel.

Újbuda – a középpont

Kiváló a kerület elérhetősége: az M1, M7 autópályák bevezető szakasza, az M6 közelsége, és a Kelenföldi pályaudvar, és a pályaudvar melletti Volánbusz állomás a főváros nyugati kapujává teszik a kerületet. Az M0-ás autópálya körgyűrűn az M5, az M3, az M2 autópályák és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér gyorsan és közvetlenül elérhetőek.

Budapesten belül Újbudát jelenleg 3 közúti híd köti össze a pesti oldallal. A közelmúltban fejeződött be a Kelenföldi és a Keleti pályaudvart összekötő 4-es metró építése, mely jelentősen javítja Újbuda Budapesten belüli elérhetőségét. A 4-es metrónak Újbudán 5 megállója van, ezzel a kerületből gyorsan és dugók nélkül válik elérhetővé a belváros, és a főváros nagy része.

Újbuda – a gazdasági központ

Kerületünkben számos, a különböző vállalkozások tevékenységét támogató létesítmény és ipari park települt meg. Újbuda az otthona az Infoparknak, mely Közép-és Kelet Európa első innovációs és technológiai parkja. A tradicionális régi lágymányosi ipartelepek folyamatos megújításával alakult ki az ún. Lágymányosi ipari negyed, mely mára számos neves magyar és multinacionális cégnek ad otthont.

Újbuda – az egyetemi kerület

Újbuda több, meghatározó felsőoktatási intézménynek ad otthont, elsősorban a több egyetem épületének is helyt adó Lágymányosi Egyetemi Campus területén. Kerületünkben található a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az ELTE Informatikai, Társadalomtudományi és természettudományi Kara, a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi és a Kertészeti, Tájépítészeti és Élelmiszeripari Kara, valamint a Gábor Dénes Főiskola, és az Általános Vállalkozási Főiskola épületei. Az egyetemekhez kapcsolódva számos kollégium is kerületünkben üzemel.