Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

ÖNÖK ÍRTÁK: Hogyan takarékoskodjunk a gázzal?

Kisfogyasztóknak!

Ma 1 m3 gáz ára 81 + áfa, azaz 98 Ft. A fogyasztót még terheli a bruttó 456 Ft-os havi alapdíj is. Ezzel együtt az 1 m3-re jutó ár a havi fogyasztás függvénye, ami - kisfogyasztók esetében - lényegesen eltérő is lehet. (20 m3 esetén 121 Ft/m3; 30-nál 113 Ft/m3; 40-nél 109 Ft/m3, és 50 m3-nél 107 Ft/m3.)

Természetesen ezek a havi átlagértékek a fűtést nem tartalmazzák. Ott az alapdíjból származó növekmény szinte elenyésző. Aztán a fűtéssel nem lehet anélkül takarékoskodni, hogy azt meg ne éreznénk. És a konyhában sem. Amit meg kell főzni, azt megfőzzük, amit sütni kell, azt pedig megsütjük.

Marad tehát a fürdőszoba. Úgy takarékoskodjunk tehát, hogy kevesebbet fürödjünk, vagy rövidebben zuhanyozzunk? Szó sincs ilyesmiről.

Nyilván nagyon kevesen, és eddig magam sem fordítottam figyelmet a gázboyler őrlángjának a fogyasztására. Ugyan már. Az nyilván elenyésző. Meg aztán, a folyamatos használat biztosítására annak állandóan égni kell - gondoltam. Az újragyújtás pedig körülményes.

Aztán - csupa kíváncsiságból - megmértem az őrláng fogyasztását. Mit mondjak, meglepődtem. Óránként 23 liter! Két személyre a kávéfőzés 16, egy tojásrántotta elkészítése 21 litert igényel. Az őrláng napi fogyasztása 520 liter. Ennyivel négy fő 10-10 percig zuhanyozhat naponta.

Az én esetemben a havi gázfogyasztásnak több, mint a felét az őrláng használta el (17 m3-t). Eddig. Mostantól csak a tényleges használat ideje alatt ég.

A megtakarítás kb. 2000 Ft/hó. Nem ismerem a kisfogyasztók számát az országban, de ha - mondjuk - 300 ezren vannak, akkor a havi, fölöslegesen elfolyó gáz mennyisége 5 millió m3!

És az őrláng újragyújtása nem is olyan bonyolult.

Pálfy Ferenc, mérnök (2007. 07. 29.)