Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Újbudai cég a világ legjelentősebb gyártói között

Saját fejlesztésű minilaborjait szállítja a svájci Roche cégnek az újbudai 77 Elektronika. A családi tulajdonban levő magyar vállalat egy fejlesztés eredményeként a világ legjelentősebb gyártóinak sorába lépett, és idén várhatóan 30 százalékkal növeli világpiaci eladásait. Szakembereik kisebb teljesítményű és olcsóbb minilaborok fejlesztésén is dolgoznak, melyeket várhatóan a düsseldorfi műszerkiállításon mutatnak be novemberben.

Öt évre szóló és ötvenmillió eurós, azaz 15 milliárd forintos keretszerződést kötött a Roche-sal - minilaborok szállítására - a 77 Elektronika Kft. – írja a napi.hu. A svájci világcéggel csaknem húsz éve kapcsolatban álló magyar vállalkozás saját fejlesztéssel és beruházással hozta létre a kórházak és rendelőintézetek számára továbbfejlesztett vizeletvizsgáló laboratóriumot, amelyből idén várhatóan 500 darabot készítenek - többnyire a Roche megrendelésére.

Zettwitz Sándor tulajdonos-ügyvezető igazgató különösen büszke arra, hogy a 7 millió eurós fejlesztést saját, 80 fős mérnökgárdája valósította meg három év alatt, s a most piacra kerülő új típus úgy kerül a svájciak kínálatába, hogy a magyar cég a két részből álló laboratóriumi berendezés mindkét egységét gyártja. (Korábban csak az egyik készült a 77 Elektronika lágymányosi gyárában, a másikat a Hitachi szállította a Roche-nak.)

A magyar cég a fejlesztés eredményeként a világ legjelentősebb gyártóinak sorába lépett. A kórházi és rendelőintézeti hasonló laborokból évente 1500 darabot adnak el világszerte, a 77 Elektronika piaci részesedése így már 40 százalék felett van. Az alapító-tulajdonos különösen büszke arra, hogy az elmúlt két évben 400 darabot értékesítettek az egyenként 30 ezer eurós berendezésből Nyugat-Európában - míg a konkurensek ennek felét.

A felívelő gyártás miatt idén ismét emelkedik a cég árbevétele is. A 2013-as 10,8 milliárd forintot jóval felülmúlva 14 milliárd forintos forgalomra számítanak. A magyar családi tulajdonban levő cég diagnosztika termékei között a személyi vércukormérők is jelentős helyet foglalnak el. A hazai piacon 80 százalékos részarányt képviselő D Cont néven futó vércukormérő család tagjaiból évente 60 ezer darabot adnak el itthon és ugyanennyit értékesítenek külföldön. Az ezekhez szükséges tesztcsíkokból pedig 1,8 millió doboz fogy évente.

A Magyar Termék Díjjal is kitüntetett vércukor mérő műszerrel 26 éve vannak jelen. A 77 Elektronika fejlesztői a módosuló igényekhez igazodva kisebb teljesítményű és olcsóbb minilaborok fejlesztésén dolgoznak. A napi 400 mérésre alkalmas vizeletlaborok mellé így félautomata, 100-200 mérésre alkalmas laborokat fejlesztenek, és korszerűsítik a háziorvosok számára kifejlesztett laborokat is. Az új berendezések várhatóan a novemberi düsseldorfi műszerkiállításon mutatkoznak be.

napi.hu (2014. 03. 05.)

Újbudai cég a világ legjelentősebb gyártói között

LEGFRISSEBB
×