Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

APEH: A csoportos ÁFA alanyiság

APEH: A csoportos ÁFA alanyiság

2008. január 1-től a kapcsolt vállalkozásként bejelentett vállalkozások kizárólag az általános forgalmi adó tekintetében csoportos adóalanyiságot választhatnak. Ez azt jelenti, hogy a csoporton belüli ügyletekre nem kell ÁFÁ-t felszámítani, csak kívülálló fél részére. 

Az ÁFA csoport tagja megtartja a régi adószámát a többi adónemre, ÁFÁ-ra pedig a csoport fog egy adószámot kapni. Ezt az egy ÁFA-adószámot kell minden csoporttagnak az általa kiállított számlán feltüntetnie. 
A kapcsolt vállalkozások mindegyike belép a csoportos ÁFA alanyi körbe. Ha van olyan kapcsolt vállalkozás, amely nem kíván a csoport tagja lenni, akkor is hozzájáruló nyilatkozatot kell adnia, különben az ÁFA-csoport nem jöhet létre. Később azonban a csoporton kívül maradt kapcsolt vállalkozás még csatlakozhat a többiek által létrehozott csoportos ÁFA adóalanyisághoz. 
Minden csoportos ÁFA alanyiságot választó adózónak soron kívüli, 30 napon belül esedékes bevallást kell adnia minden adónemről. 
A csoportos ÁFA alanyiság ugyan 2008-tól kezdődik, de bejelentkezni már 2007-ben is lehet a 07T113-as jelű nyomtatványon.

APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatósága (2007. 11. 30.)

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×