Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 26. hétfő, Dömötör

Élhetőbb környezet az Allee körül

Az egykori Skála helyén felépült Újbuda Városközpont bevásárló centrumának impozáns üvegkapuján november 11-én a Kerület Napján léphetnek be először a látogatók. A hatalmas beruházás eredménye azonban nemcsak egy budai pláza és irodaház. A központ megálmodói az épület környezetét is teljesen átalakították, hogy az itt élők mindennapjait is kellemesebbé tegyék. Ezt a célt szolgálja többek között a Bercsényi utca alatt kialakított csaknem 100 méter hosszú alagút is.

Novemberben az Allee bevásárlóközponttal együtt adják át Budapest második leghosszabb közforgalmi alagútját. A Várhegyi alagút utáni ezüstérmes közel 100 méter hosszú, és a Bercsényi utca alatt fut. Mivel a komplexum megnyitása növekvő forgalommal és a lakókat érintő negatív hatásokkal jár együtt, a beruházó már a tervezéskor ügyelt a helyzet megoldására.

Már az elején úgy döntöttünk, eltemetjük a problémát - kezdte tájékoztatóját Glavatity Gábor, az ING Ingatlanfejlesztő Kft. fejlesztési igazgatója. Az ötletes alagút ugyanis a városközpont teremgarázsába érkező látogatói, az áruszállítói és a teljes átmenő forgalmat elvezeti. Az alagút feletti rész gyakorlatilag csak a lakók behajtására szolgál majd. A környező utcák tehermentesítése és a környék forgalmának csökkentése érdekében az épület másik oldalán is létesült egy rövidebb alagút, ami a Fehérvári útról, a Vásárcsarnok mellől nyílik. Ez az épület földalatti szintjeihez vezet, és az üzletek, valamint a hipermarket áruszállítási tevékenységeit rejti a föld alá, megkímélve ezzel a lakókat a kellemetlenségektől. A zsúfoltság minimalizálását szolgálja a Fehérvári úti piac árurakodójának korszerűsítése is, melynek eredményeként a kereskedők fedett helyen rakodhatják ki autóikat.

A sajtó számára szervezett bejáráson Glavatity Gábor kísérte végig az érdeklődőket, hogy saját szemükkel tapasztalhassák meg a rekord sebességgel végbement változásokat. A komplexum 95%-ban kész, már csak apróbb munkálatokon dolgoznak a belsőépítészek.

- Jelenleg az üzlethelyiségek kialakítása folyik, ami nem a mi feladatunk, hanem a bérlőké - magyarázza az igazgató. A fejlesztő cég már csak a burkolatok, álmennyezetek, és korlátok befejező munkálatait végzi, ezután az üzemeltető cég veszi át az egész épületegyüttes felügyeletét.

Az Újbuda Városközpontban 46 ezer négyzetméter bevásárló- és szabadidőközpont, 6 ezer nm hipermarket, 7 ezer nm iroda és 89 modern lakás kap helyet, de természetesen az óriási mozi sem marad ki, melynek külső, üveglapokból álló borításán klasszikus filmcímek feliratai jelzik kívülről is a filmszínház helyét.

Baross Pál, az ING Ingatlanfejlesztő ügyvezetője elmondta, az épület sokrétű, belső szolgáltatásai mellett házon kívül is rengeteg olyan változás történt, amely a környéken lakók életminőségét fogja javítani. A Körössy József utcát például sétáló utcává alakították át, melynek a Váli utca felöli végén egy 1750 nm-es közpark is születik. A 25 méter széles, díszburkolattal ellátott utcában éttermek és kávézók nyitják meg kapuikat, hasonló közösségi teret kínálva, mint a pesti oldalon a Liszt Ferenc tér.

A környezet fejlesztése kapcsán az ING, az önkormányzattal közösen, a városközponttal szomszédos összes lakóépület homlokzatát is felújította. A 200 millió eurós beruházás során a közterületek nőttek, a Körössy József utca és a Bercsényi utca szellősebb lett. Az épület tetején pedig egy 5000 nm-es tetőkert is helyet kapott, ami nagyjából egy futballpályának megfelelő zöldfelületet biztosít.

A bevásárlóközpontba a lehető legkorszerűbb és leginkább környezetkímélő megoldásokat építették be. A hatalmas üvegfalaknak és tetőknek köszönhetően rengeteg természetes fény jut a plázába, így napközben kevés energiát kell fordítani a világításra. Az épület rendhagyó módon a Főtáv hőjét használja, amely környezetbarát volta miatt előnyös. A házban az évszaknak megfelelő hűtéssel, fűtéssel, szellőztetéssel, párásítással biztosítanak kellemes klímát, a rendszer pedig az elhasznált levegőt illetve annak hőjét is képe újrahasznosítani. (Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.)

LEGFRISSEBB
×