Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 1. szombat, Hugó

Gyors ütemben épül az Újbuda Városközpont

A budai Skála lebontása után maradt csatatér szomorú látványa nem sokáig szúrta az arra járók szemét, a 2007 szeptemberében megkezdődött építkezés ugyanis a kezdetek óta gőzerővel folyik. A kivitelező arról biztosította lapunkat, hogy a gazdasági válság szinte minden szférában érezhető hatása az épülő Újbuda Városközpont esetében nem érzékelhető. A bevásárlóközpont mellett létesülő Simplon Udvar lakástulajdonosainak így nem kell aggódniuk az átadás időpontja miatt.

Az Fehérvári úti vásárcsarnok környékének látképe igencsak megváltozott az elmúlt egy évben. A lebontott bevásárlóközpont helyén azonnal megkezdődtek a szerkezetépítési munkálatok, az ING Ingatlanfejlesztő szerint pedig 2009 végén már vidáman vásárolgathatunk az 50.000 négyzetméternyi üzlethelyiségekben. Ez azonban csak egy része a minden igényt kielégítő óriási városközpontnak. Az egykori Skála területén helyet kap egy 13 termes multiplex mozi, 7200 négyzetméternyi iroda, fitness terem és egy 90 lakásos ház is. Baross Pál, az ING Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a központ tervezésénél meghatározó szempont volt, hogy lakások is épüljenek, és élettel teljen meg a 24 órán keresztül működő létesítmény. A célok megvalósulásához bíztató jel, hogy – bár az építkezés még az első emeletnél tart – a Simplon Udvar 90 lakásából már csak 15 vár gazdára.

Az önkormányzat és a beruházó részéről is határozott igény merült fel arra, hogy a területen ne csak betont és követ lásson a látogató. Glavitity Gábor, az ING projektigazgatója arról tájékoztatott, számos zöldfelület szakítja majd meg az épületek sorát. Néhány tömb tetején "zöld tetőket" alakítanak ki, a Váli és a Kőrösi utca sarkán helyet kap egy 1500 nm2es park, valamint a Vásárcsarnok parkolója helyén és a Bercsényi utcában is gyepszőnyeg, fák és bokrok teszik színesebbé és kellemesebbé a központ hangulatát. A projektigazgató hozzátette, a hajdan óriási területet feleslegesen elfoglaló Skála parkoló helyett három szintes mélygarázs fogadja majd a látogatókat, ahol 1250 gépkocsi foglalhat majd helyet. Mostanra a második pinceszint is elkészült, ahol egy talán minden eddiginél nagyobb, 7000 nm2-es hypermarketbe térhetnek be a vásárlók.

A bonyolult felépítésű komplexum építkezésén a koordináció sem kis feladat. A műszaki ellenőrzést végző Atrox ügyvezetője, László Péter elmondta, jelenleg 600 ember vesz részt a szerkezetépítési munkálatokban, de a befejező szakaszban 1000-1200 ember dolgozik majd folyamatosan a Városközponton. Nagy figyelmet fordítunk a biztonságra és a munkavédelemre, ezért a műszaki ellenőrzés napi szinten folyik - tette hozzá az ügyvezető. A fokozott figyelem azonban nemcsak a központ épületeit érinti, de a környező házakat is. A szakemberek folyamatosan mérik a lakóépületek statikai állapotát, eddig nem volt említésre méltó változás. A műszaki ellenőrök ezentúl minden ajtón bekopognak, hogy jegyzőkönyvet vegyenek fel a lakások állapotáról. Az eljárással az esetleges károk, például repedések rendbehozatalára a tulajdonosok kárigényt nyújthatnak be. Ennek ellenére sokan nem biztosították a bejutást. Az ING a gázvezetékeket is átvizsgálta,melynek során kiderült, számos helyen felújításra szorul a rendszer. A cég végül úgy döntött, a lakók és a gázszolgáltatás biztonsága érdekében saját költségén elvégzi a karbantartást.

Baross Pál az Ingatlanfejlesztő ügyvezetője sétánk végén azzal bíztatott, a hazánkba is begyűrűző gazdasági válság semmilyen módon nem befolyásolja a munkálatok menetét. Mint ismeretes, az ING csoport tőkeállományának javítására a holland kormány 10 milliárd eurós kötvényt jegyzett le, így a bankcsoport beruházásainak pénzügyi stabilitása nem ingott meg. 2009 végére megnyílik a bevásárló központ, a Simplon Udvar újdonsült lakói pedig még valamivel a megnyitás előtt átvehetik a kulcsokat. A Városközpont ráadásul az egyre súlyosbodó munkaügyi helyzeten is segít. Az építőmunkások foglalkoztatásán túl a ház elkészültekor 350-400 ember dolgozik majd az üzletekben, akik nem átcsoportosításokkal, hanem új munkaerőként kerülnek a helyükre.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 11. 06.)