Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 23. hétfő, Kelemen, Klementina

Légszellőzők tisztításáról tartottak bemutatót Újbudán

A 70-es-80-as években épült panelházak többségében úgynevezett gyűjtőszellőző vezetékek üzemelnek. A konstrukció hibája, hogy időként visszaáramlás keletkezik a gyűjtőcsőből a lakások felé. Ezt a problémát küszöböli ki az a módszer, amelyet Újbuda önkormányzata ajánl a kerületi panelházak közös képviselőinek.

A 70-es-80-as években épült panelházak többségében úgynevezett gyűjtőszellőző vezetékek üzemelnek. A konstrukció hibája, hogy időként visszaáramlás keletkezik a gyűjtőcsőből a lakások felé. Ezekben az un. gyűjtőszellőző vezetékekben tisztítás, illetve megfelelő tisztítási módszer hiányában évtizedek óta rakódik le a szennyeződés. Ezek az elkoszolódott szellőzők komoly veszélyforrást rejtenek magukban, hiszen elősegítik, hogy egy esetleges tűz gyorsan továbbterjedjen, mint történt ez Debrecenben, Csepelen vagy Újpalotán a nyár elején. A koszos csövek egyben egészségügyi kockázatot is jelentenek, hiszen a lerakódás táptalaja lehet mindenféle fertőzésnek.

 

Ezt a két problémát küszöböli ki az a módszer, amelyet Újbuda önkormányzata ajánl a kerületi panelházak közös képviselőinek. Az eljárást az Etele út 2-24 ház tetején mutatta be a Termoment Kft.

 

Az eljárás lényege, hogy a szellőzőket felülről egy berendezés segítségével tisztítják meg (a lakásokba nem kell bemenni!), a veszélyes hulladéknak számító szennyeződést folyamatosan kiszívják és leválasztják. A tiszta vezetéket fertőtlenítő anyaggal kezelik. A szellőzőcső belsejéről a teljes hossz mentén videofilm készül, a tisztítottság és az esetleges szerkezeti hibák dokumentálására.

 

Egy családra ennek az eljárásnak az alkalmazásánál néhány ezer Ft hárul, azaz a módszer nem ró senkire vállalhatatlan terheket. Az Etele út 2-24-es ház szellőzőinek tisztítását Újbuda Önkormányzata fizeti.

 

Az önkormányzat szeretné, hogy a kerületi panelházak közös képviselői megismerjék az eljárást. Cél, hogy a házak tűzbiztonsági és egészségügyi okok miatt, 3-5 évente kitisztíttassák a szellőzőt.

 

Az Etele út 2-24-es épület a Panelprogram újbudai modellháza, itt teljes nyilászáró csere és teljes hőszigetelés történt, a házban folyamatosan mérnek a Műegyetem szakemberei, így pontosan megállapítható lesz, hogy egy panelház hőszigetelése miképp változik meg.

 

Újbuda Önkormányzata (2007. 08. 04.)

 

LEGFRISSEBB
×