Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. vasárnap, Taksony

Nem változnak a lakbérek Újbudán

A lakbérek változatlanul ÁFA mentesek maradnak.

Több híradás is foglalkozott azzal, hogy ÁFÁ-t kell fizetni a lakbérek után. Ez sok félreértésre ad okot, ugyanis a törvény főszabályként pont az ellenkezőjét tartalmazza. 
Az új, általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. tv. 86. § (1) l) pontja alapján az ingatlan, vagy ingatlanrész bérbeadása, haszonbérbe adása az ÁFA fizetés kötelezettsége alól mentes. 
A törvény január 1-től ettől eltérően valóban lehetőséget ad arra, hogy az ingatlan bérbeadására ÁFA fizetési kötelezettséget válasszon az adóalany. Ez az ÁFA fizetési kötelezettség választás minden típusú ingatlan bérbeadására kötelező, azaz nem különböztethető meg a helyiség és a lakóingatlan bérbeadása. Ráadásul az egyik lehetőség (azaz adómentesség, vagy ÁFA fizetés) választása esetén 5 évig ezen változtatni nem lehet! 

Újbuda Önkormányzata a 2008. január 1-i jogszabályváltozást megelőzően a nem lakás célú ingatlan bérbeadás tekintetében is tárgyi adómentes volt. Az új jogszabály értelmében mind a lakóingatlan, mind a nem lakáscélú ingatlan bérbeadása tekintetében ÁFA alól mentes, azaz a lakbérek változatlanul ÁFA mentesek maradnak.

Újbuda Önkormányzata (2008. 01. 31.)

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×