Vállalkozásbarát Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. vasárnap, Taksony

Schneller Domonkos tájékoztatója

Feljelentés-kiegészítés.

Schneller Domonkos XI. kerületi képviselő elmondta, hogy 2003-2006 között a szocialista vezetésű fővárosi XI. kerület önkormányzata az MSZP-hez kötődő Leisztinger Tamással közös cége révén megvalósított egy fejlesztést, amelybe az önkormányzat vitte a földterületek mintegy 80 százalékát, jóllehet a portugál befektetőknek továbbadott terület utáni haszonból már csak kevesebb mint 10 százalékkal részesült.

Schneller úgy gondolta, hogy a közvagyon védelmére felesküdött önkormányzati képviselőként meg kellett tennie a büntető feljelentést idén szeptember 26-án. Ezt a feljelentését egészítette ki csütörtökön, miután kiderült, hogy az önkormányzati tulajdonú földterületeken kívül két alkalommal állami tulajdonú telkek is részévé váltak a Leisztinger-birodalomnak - természetesen igen jutányos áron.

A két ingatlan közül az egyik esetében az önkormányzat Leisztinger strómanjaként járt el, hiszen szociális és egyéb indokokra hivatkozva kérelmezték a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól a telek tulajdonjogának átvételét. Azonban alig kapta meg az önkormányzat a területet, rögtön alapított egy közös céget, a Nádor-Öböl Kft.- t Leisztingerrel, amelybe be is apportálta, majd gyorsan eladta a céget - a benne lévő telekkel együtt, a piaci ár feléért. Ahogy a képviselő fogalmazott: ennek a teleknek az átjátszása érdekében több ízben is megsértették a hatályos jogszabályokat, többek közt, amikor szeptember 29- én alapították meg a Nádor-Öböl Kft.- t. A sietség oka az volt, hogy még a három nappal később megtartott önkormányzati választások előtt visszafordíthatatlanná tegyék a telek átjátszását.

Egy másik ügy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság telkeiről szól, ezek 2005 szeptemberében kerültek a SAMPAIO Kft. nevű cégbe, majd onnan vándoroltak Leisztingerhez - mondta az újbudai fideszes képviselő. Hangsúlyozta: ennek a cégnek ügyvezetője és tulajdonosa akkor Rózsa István György volt, aki az MDF országgyűlési listáján előkelő helyen szerepelt a 2006-os országgyűlési választások idején. A SAMPAIO Kft. mindössze 6600 forintos négyzetméter-áron jutott hozzá ezekhez a területekhez. Érdekesnek találta Schneller azt is, hogy ugyanebben az időben az a Vas János volt a telek eladásáról döntő Kincstári Vagyoni Igazgatóság főosztályvezetője, aki később mindössze egy hellyel előzte meg Rózsa István Györgyöt az MDF országgyűlési listáján, és jelenleg is a Demokrata Fórum padsorában ül az országgyűlésben.

A két, a gyanú szerint állami vagyonokat érintő eset miatt adott át Schneller Domonkos feljelentés-kiegészítést csütörtökön a Legfőbb Ügyészség képviselőjének.

Schneller Domonkos, FIDESZ (2007. 10. 19.)

LEGFRISSEBB
×